• Sten Martin

Jaanika Peerna | Liustike Eleegia (Glacier Elegy)

Updated: Feb 9, 2020


Sündmus: Jaanika Peerna "Liustike Eleegia" performance

Aeg: 14. juuni 2018

Koht: Art Depoo Galerii, Tallinn

Sündmuse fotografeeris: Sten Martin

New Yorgis elav ja Eestis kasvanud kunstnik Jaanika Peerna tõi Tallinn Art Week raames Eestisse uue versiooni oma eri maailma paigus kahe aasta jooksul arendatud Liustike Eleegia projektist, mis koosneb sajast õhukesest plastik-paberist, joonistamise ja lõikamise abil tehtud elemendist koosnevast installatsioonist ning koostöös publikuga sündivast performance-st, mille käigus nii sünnib kui sulab 15ne meetrine joonistus. Pealkiri Liustike Eleegia räägib projekti sisust iseenda eest: Peerna elab kaasa polaaraladel kliima muutumise põhjustatud jäävormide kadumisele. Ja seda moel, mis temale kõige omasem. Laiemalt võib seda projekti vaadata kui empaatilist suhte arendamist loodusega üldse.Seda nii omaette kui kunstnik, kui ka kollektiivselt koos publiku osalusega. Kunstnik on Liustike Eleegia projektiga esinenud nii New Yorgis, Londonis kui mujal ühendkuningriikides. Lisaks saab näitusel näha Peerna joonistusi, mis sisaldavad endas eri tugevuse ja suunaga loodusenergiaid. Eelmise aasta novembris alustas Jaanika tööd New Yorgis ka Eesti kultuuriesindajana. Jaanika näitus ja performance TALLINN ART WEEK 2018 raames on ArtDepoo kingitus kõigile kunstihuvilistele. Estonian born New York artist Jaanika Peerna showed her exhibition and performance GLACIER ELEGY to her birth country this June. The exhibition consists of drawn hand cut sheets of plastic paper which get tranformed into sculptural wall works, framed works and a large scale performative drawing created in interaction with the audience. Both the exhibitions and performance will become a whole only after they have taken place in two different locations:first at ArtDepoo gallery in Tallinn and then it moves to Vana-Võromaa Cultural Center in south part of the country. Whereas the elements of the exhibition are the very same one will be surprised how different it will all look and feel in these two locations. The 15 meter long performance drawing started in Tallinn will open up again in Võru for futher action. The title Glacier Elegy is pointing to the heart of the project: the artist is feeling for the vanishing polar ice formations in ways most characteristics to her work:it seems like the drawings are melting as we look at them and gravity transforms the sculpural forms into various configurations. In her performance she is shaping the sheet of plastic paper and draws onto it using water-soluble pencil only to be erased by blocks of the ice right after. Version of Glacier elegy project have been presented previously in New York, London and lately at Glynn Vivian Art Gallery is Swansea Wales. The museum purchased Peerna´s performance piece for their collection in March 2018


160 views0 comments

Recent Posts

See All

Nane

K.